Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Stoły chłodnicze dla gastronomii. Propozycje zakupowe
Nie ulega wątpliwości, że stoły chłodnicze to jedna z podstawowych urządzeń znajdujących się w każdym miejscu zajmującym się gastronomią. Niezależnie od wielkości lokalu wyposażone są w nie cukiernie, piekarnie, restauracje i wiele innych. Aby mieć pewność, że sprzęt posłuży na lata, warto zwrócić uwagę na kilka istotnych czynników przed jego zakupem. Do czego wykorzystywany jest stół chłodniczy i jak go wybrać? Podpowiadamy.
Stoły chłodnicze - charakterystyka i zastosowanie
Stół chłodniczy to specjalistyczne urządzenie chłodnicze przeznaczone przede wszystkim do przygotowywania żywności. W porównaniu do szafy chłodniczej wyposażony jest on w blat, na którym w prosty sposób można przygotowywać różnego rodzaju posiłki. Niektóre modele dodatkowo wyposażone są w szuflady, dzięki którym będziemy mieć pod ręką wszelkie niezbędne rzeczy w pracy. Wyposażenie lokalu gastronomicznego w taki stół z pewnością ułatwi i przyspieszy przyrządzenie dań.
Przeczytaj również: Jak wybrać odpowiednie meble do warsztatu?
Stoły chłodnicze mogą posiadać regulację temperatur od -2 do 10 stopni Celsjusza, w związku z czym możemy dobrać je do potrzeb konkretnego lokalu. Dużą popularnością cieszą się również warianty z ladą sałatkowa, która jak sama nazwa wskazuje, służą do eksponowania żywności i jej krótkotrwałego, bezpiecznego przechowywania.
Przeczytaj również: Niezbędne wyposażenie sklepu na stacji paliw
Czym kierować się przy wyborze stołu chłodniczego?
Wybierając urządzenie chłodnicze do gastronomii, w pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na wielkość lokalu. Stoły dostępne są w różnych rozmiarach, dlatego też powinniśmy dopasować ich parametry do wymiaru wnętrza. W mniejszych restauracjach dobrym wyborem będą warianty mniejsze, z kolei w większych pomieszczeniach warto postawić na jeden większy stół lub kilka mniejszych. Poza tym warto zwrócić uwagę na pojemność stołu. Mniejsze modele wyróżniają się pojemnością wynoszącą ok. 180 litrów, największe to około 330 litrów. Przed zakupem urządzenia powinniśmy też wziąć pod uwagę moc agregatu i dopasować ją do potrzeb oraz specyfiki lokalu.
Nie bez znaczenia pozostaje także materiał wykonania, który będzie gwarantował ich długą żywotność. W ofercie Komat producenta mebli i urządzeń ze stali nierdzewnej dla gastronomii znajdziemy stoły chłodnicze wykonane wyłącznie z wysokiej jakości tworzyw z zachowaniem jak najwyższej dbałości. Tego typu sprzęty charakteryzują się wieloletnią, bezawaryjną, a co najważniejsze ekonomiczną pracą urządzeń.
Urządzenia chłodnicze firmy Komat działają na wydajnym i ekologicznym czynniku chłodniczym R290 oraz mają optymalnie dobrane podzespoły instalacji chłodniczej, co gwarantuje redukcje zużycia energii elektrycznej aż o 20%. Są odporne na uszkodzenia mechaniczne, a dzięki odpowiedniej konstrukcji i łatwemu dostępowi do agregatu utrzymanie ich w czystości jest bardzo proste.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana